Duńskie bułki

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 ml letniego mleka
  • 20 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • Na wypełnienie:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 3 łyżki gotowego dżemu morelowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko i dodać pokrojone drobno masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, podsypać mąką, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na okrągłe placki o średnicy 10 cm i grubości 1 cm. Rozwałkowane placki podzielić na dwie połowy. W jednej z nich wyciąć szklanką otwory i nałożyć na drugą część całego ciasta.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonego sera wbić jajko, wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Utarte składniki nałożyć w miejsca wyciętego ciasta i wysmarować dżemem morelowym.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy