Larb

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2113
Larb
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Miętę posiekać drobno (zostawić jedynie dwa listki do dekoracji dania). Sałatę wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz łopatkę wołową. Pokrojone mięso oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać posiekaną drobno miętę i smażyć przez 30 sekund, a potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na sałatę na talerzu. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory, marchew, a całość udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów