Kotlety z mintaja i sosem chlil

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml gotowego pikantnego sosu chili
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 marchew
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Na kotlety:
  • 300 g mrożonych filetów z mintaja
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać częściowo ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Przygotować kotlety rybne: mintaja rozmrozić, po czym pokroić drobno i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczoną rybę przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Następnie wbić do tego jajko, dodać osączony z zalewy zielony groszek i wsypać bułkę tartą. Potem składniki doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, po czym całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pokrojonego ogórka. Gotowy sos chili przelać do małej miseczki i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną marchewką.

0 komentarzy

Podobne przepisy