Chili con carne

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 cebula
  • natka świeżej kolendry
  • pieprz sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso wołowe, doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano oraz kminem rzymskim, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać pokrojoną paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego śmietanę kremówkę i posypać natką zielonej kolendry.

0 komentarzy

Podobne przepisy