Zupa truskawkowa z lodami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru
  • 5 g tłuczonych pistacji
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 precle słone do dekoracji
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka maki kukurydzianej

Opis przygotowania

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i podzielić na pół. Jedną połowę truskawek przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać do tego przekrojoną w wzdłuż laskę wanilii wraz z nasionami, mąkę kukurydzianą, cukier i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie wyciągnąć ugotowaną laskę wanilii, dodać do składników drugą połowę pozostawionych truskawek, po czym wszystko zmiksować mikserem i przelać na talerz. Dodać lody waniliowe i przełożyć słonym preclem. Całość posypać tłuczonymi pistacjami.

0 komentarzy

Podobne przepisy