Ziemniaki smażone ze szparagami i marchewką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ziemniaki smażone ze szparagami i marchewką

    Dodane przez: iwona

    JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka polewy jeżynowej do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym pokroić w słomkę i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kwadraty, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć łyżką cedzakową z tłuszczu, dodać do całości i oprószyć szczyptą soli. Wszystko udekorować polewą jeżynową.

0 komentarzy

Podobne przepisy