Łosoś nadziewany

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1962
Łosoś nadziewany
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 30 g zielonych szparagów
  • 5 marchewek
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 mango
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonego mango dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, po czym składniki zalać sokiem cytrynowym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Połowę z wymieszanych składników przełożyć do szklanki, a druga połowę pozostawić do nadziania łososia.

Marchew obrać zw skóry i razem ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu składniki podzielić na dwie połowy. Jedną dodać do pokrojonego wcześniej mango w szklance, a drugą pokroić w kostkę i pozostawić do nadziania ryby.

Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i zrolować je. Powstałe rulony spiąć małymi wykałaczkami i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozostawione wszystkie składniki do nadziania ryby, doprawić do smaku pieprzem oraz sola, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez kolejne 1,5 minuty. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do spiętej wykałaczkami ryby.

Chleb czerstwy pozbawić skórek, rozkruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż się przyrumieni, wtedy ściągnąć z ognia i posypać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów