Foie gras (pasztet)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1978
Foie gras (pasztet)
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 wątróbek gęsich
  • 10 g słoniny
  • 4 wątróbki kacze
  • 2 marakuje
  • 4 pieczarki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wątróbki gęsie i kacze dokładnie umyć, oczyścić z błon oraz żył, zalać mlekiem i moczyć przez 2,5 godziny. Łodygi selera naciowego, pieczarki oraz marakuje umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić na drobne kawałki, pieczarki obrać ze skóry, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 4 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz same łodygi, a pieczarki posiekać drobno. Wątróbki osączyć z mleka, pokroić drobno i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojoną na drobne kawałki słoninę, pokrojone pieczarki, po czym wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych składników wbić jajka, wsypać bułką tartą, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na ugotowane wcześniej łodygi selera naciowego. Marakuje przekroić na połówki, wydrążyć miąższ i dodać do potrawy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy