Samosy z wołowiną i pastą z bakłażanów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2120
Samosy z wołowiną i pastą z bakłażanów
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na wypełnienie:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • Na pastę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży bakłażan

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.

Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na wycięte kwadraty z ciasta.

Całość zawinąć w trójkąty, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Po tym czasie wyciągnąć go, obrać ze skóry, a miąższ drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekanego wcześniej bakłażana, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z całą potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów