Aushak

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 920
Aushak
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g makaronu rurki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 20 g białego sera twarogowego
  • 4 liście świeżej mięty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże pory
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: pory oraz miętę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pory oraz miętę, po czym składniki doprawić do smaku mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać pokruszony drobno ser biały, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i łyżeczką nałożyć na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez trzy minuty, potem odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Makaron rurki zalać 1 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na składniki na talerzu. Całość zalać jogurtem naturalnym i posypać mielonym tymiankiem.

0 komenatrzy