Deser z tapioką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g tapioki granulowanej
  • 4 gałki gotowych lodów miętowych
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki dżemu jeżynowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je tapioką granulowaną. Potem całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wysmarowany śmietaną kremówką. Jabłka umyć, osączyć z wody, pokroić w cieniutkie plastry, po czym usunąć gniazda nasienne. Na pokrojone plastry jabłek nałożyć lody miętowe, spiąć wykałaczkami i dodać do składników na talerzu. Do całości dodać gotowy dżem jeżynowy.

0 komentarzy

Podobne przepisy