Sałatka z boczkiem, wątróbką i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2401
Sałatka z boczkiem, wątróbką i jajkiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wątróbki drobiowej
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek rukoli
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę dokładnie umyć, osaczyć z wody, przełożyć na talerz i zalać czerwonym octem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w plastry wątróbkę drobiową oraz boczek wędzony. Następnie smażone składniki oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do rukoli. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i w całości dodać do składników. Dodać do tego śmietanę kremówkę, a całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów