Gruszki z bitą śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml białego rumu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 2 liście mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Gruszki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie gruszki obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, zalać białym rumem i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z rumu. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką razem z ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem na puszysta pianę i nałożyć na osączone z rumu gruszki. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu na płynną masę i polać nią całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy