Risotto z dynią, szpinakiem i parmezanem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g miąższu z dyni
  • 30 g obranych pestek z dyni
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry parmezanu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Ryż opłukać bieżącą wodą, po czym zalać go mlekiem, dodać pokrojoną marchew i razem ugotować na sypko. Po ugotowaniu wymieszać na gorąco ze śmietaną. Miąższ dyni pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, Dodać do tego 2 łyżki masła, wsypać cukier, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego szpinak. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony szpinak ściągnąć z ognia i dodać do całości. Obrane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Parmezan połamać na kawałki i dodać do składników. Obrane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu i wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki posypać potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy