Mortadela z sosem aioli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2061
Mortadela z sosem aioli
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mortadeli w całości
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • Na sos aioli:
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mortadelę pokroić w grube plastry. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Pokrojoną mortadelę panierować najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z obu stron w mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos aioli: szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go miski. Do przepuszczonego czosnku dodać żółtko jajka, szczyptę soli i wlać stopniowo oliwę z oliwek. Wszystko ucierać trzepaczka, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Potem dodać do tego pokrojony szczypiorek, wlać sok z cytryny, doprawić szczyptą mielonego pieprzu i całość dokładnie wymieszać.

Wymieszane przełożyć na usmażona wcześniej mortadelę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów