Zupa z przegrzebek i kukurydzy

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 ml wody
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 75 g masła
  • 75 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 suszona papryczka chili
  • 0,5 kg mrożonych przegrzebek
  • sól
  • pieprz biały
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić i oczyścić z muszli. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę ziemniaki, papryczkę chili i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego wodę i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Potem zmniejszyć ogień, ale nie zestawiać z niego i wlać śmietanę. Połączone składniki zmiksować mikserem. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać już do zmiksowanych składników. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać oczyszczone przegrzebki i przyrumienić z obu stron, dodać do całości, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zwiększyć ogień i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać pokrojony w cienkie plastry por i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i przybrać nim zupę.

0 komentarzy

Podobne przepisy