Pastizzi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5240
Pastizzi
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, po czym namoczyć ciepłą wodą i pociąć na kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm. Groszek zielony osączyć z zalewy i wymieszać z serem ricotta w misce. Wbić do tego jajko, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte ciasto i całość zlepić w trójkąty. Zlepione przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni. Wszystko piec na złoty kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)