Cytrynowe placki z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2350

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania:

Margarynę ucierać z 1 szkl. pudru dodając stopniowo po 1 żółtku. Do utartej masy dodać mąkę, kwasek, proszek i zapach, wymieszać.Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Upiec 5-6 cienkich placków. Zimne placki przekładamy śmietaną ubitą z 1/2 szkl. pudru i zimną żelatyną (żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzoną dodajemy pod koniec bicia śmietany). Najlepsze jest następnego dnia.

Autor: figusia

2 komentarze

Jaka duża foremka powinna być na te placki?

tortownica wielkości prodziża

Podobne przepisy