Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5694
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 bagietka
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i zrumienić. Potem dodać do tego marchew pokrojoną w kostkę, wlać bulion warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, szczypiorkiem i podawać razem z bagietką..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów