Zupa serowa z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3622
Zupa serowa z boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera edamskiego
  • 15 g wędzonego boczku
  • 3 g tartego parmezanu
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno boczek oraz ziemniaki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Jedną łyżkę smażonego boczku pozostawić do posypania potraw, resztę boczku z cebulą zalać bulionem, wlać mleko, dodać tarty ser żółty i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Posypać ją pozostawionym boczkiem, tartym parmezanem oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów