Zupa z batatów, salami i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2838
Zupa z batatów, salami i curry
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g kiełbasy salami
  • 5 batatów
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatolowej
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera pokroić na kawałki. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone bataty, marchew, paprykę (część papryki pozostawić do posypania potrawy) oraz salami. Wszystko posypać curry i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia i zmiksować. Zmiksowana przelać na talerz, po czym posypać pozostawioną papryka oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Tuż przed podaniem zupę udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów