Custard z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 848
Custard z dyni
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 5 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 g rodzynek
  • 3 szklanki miąższu z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, pokroić drobno i przełożyć do melaksera. Dodać do tego mielone goździki, cynamon, wsypać cukier, wlać mleko, wbić jajka i wszystko zmiksować. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i razem z tłuczonymi orzechami dodać do całości i wymieszać, ale już nie miksować. Wymieszane składniki przełożyć na żaroodporny talerz, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 stopni i piec przez 20 minut. Gotowy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy