Kurczak w sosie z warzywami i ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1171
Kurczak w sosie z warzywami i ciastem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 białko jajka
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Na sos:
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na kwadraty, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wysmarować białkiem jajka. Następnie oprószyć je mieloną papryką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i połączyć z brokułem. Potem oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki piersi kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu.

Przygotować sos: masło stopić w rondlu i wymieszać z mąką. Do wymieszanych składników wlać śmietanę, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowany sos przelać do smażonego mięsa. Dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ciastem. Całość oprószyć szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów