Borgacz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 10045

Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 1 dag mąki
  • tłuszcz
  • 10 dag cebuli
  • 15 dag marchwi
  • 25 dag ziemniaków
  • 2 dag koncentratu pomidorowego
  • Ciasto:
  • 6 dag mąki
  • jajko
  • mleko
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Opis przygotowania:

Mięso umyj, pokrój w kostkę, posyp przyprawami i mąką, zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrojoną cebulą, skropl wodą i duś do miękkości. Marchew i ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa pod koniec duszenia razem z koncentratem pomidorowym.
Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkiem i mlekiem, dokładnie wyrób ciasto. Kładź łyżką małe kluseczki do mięsa, zagotuj, a gdy wypłyną na powierzchnię, dopraw danie do smaku i zaraz podawaj.

Autor: plateau

Komentarze (1)

prawidłowa nazwa to bogracz :-)