Wieprzona z ryżem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1478
Wieprzona z ryżem i jajkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz imbir obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić na drobno. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną dymkę oraz połowę pokrojonego szczypiorku (drugą połowę pozostawić do posypania potrawy). Do smażonej dymki dodać pokrojoną marchew oraz imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone w cienkie plastry mięso i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do składników ugotowany wcześniej ryż, oprószyć mieloną papryką, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wbić jajka, oprószyć pieprzem i smażyć do czasu ścięcia samego białka jaj. Gotowe danie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pozostawionym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów