Truskawki zapiekane z ciastem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1605
Truskawki zapiekane z ciastem
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Truskawki dokładnie umyć, osaczyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do małych, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Następnie truskawki w słoikach posypać brązowym cukrem oraz szczyptą mielonego imbiru. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać do miski. Dodać do tego masło, proszek do pieczenia, wbić jajko, wlać cieple mleko i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na posypane cukrem z imbirem owoce. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w słoiczkach, w których się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów