Truskawki zapiekane z ciastem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta mielonego imbiru

Opis przygotowania

Truskawki dokładnie umyć, osaczyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do małych, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Następnie truskawki w słoikach posypać brązowym cukrem oraz szczyptą mielonego imbiru. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać do miski. Dodać do tego masło, proszek do pieczenia, wbić jajko, wlać cieple mleko i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na posypane cukrem z imbirem owoce. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w słoiczkach, w których się zapiekały.

0 komentarzy

Podobne przepisy