Kukurydza w cieście

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Kolby kukurydzy pozbawić liści i odciąć końcówkę z jednej strony. Następnie mąkę pszenną przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą oraz mieloną papryką chili. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać wodę gazowaną i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowanym ciastem zawinąć kolby kukurydzy i docisnąć ręcznie, aby nie było żadnego luzu miedzy ciastem, a kolbą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy