Zupa z soczewicy z kasza jęczmienna

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3523
Zupa z soczewicy z kasza jęczmienna
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 550 ml wody
  • 20 g białego sera twarogowego
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 warzywna kostka bulionowa
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę oraz kaszę jęczmienną opłukać pod bieżąca wodą, potem oba składniki połączyć ze sobą, zalać wodą i pozostawić na 3 godziny do namoknięcia. Następnie cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników wlać namoczoną soczewicę wraz z kaszą, po czym dodać do tego kostkę bulionową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Gotowana zupa powinna zgęstnieć (jeżeli będzie za gęsta, należy ją podlać niewielką ilością wrzącej wody i dokładnie wymieszać). Gotową ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Masło stopić na patelni, potem dodać do niego pokrojone w kostkę kromki chleba razowego i zrumienić. Zrumienione dodać do potrawy, po czym wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz pokruszonym serem twarogowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów