Tosty z jajkiem i kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1224
Tosty z jajkiem i kiełbasą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kromki chleba tostowego przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić z obu stron i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej tostów. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy