Ziemniaki pieczone z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6934
Ziemniaki pieczone z kiełbasą
fot. WayTru / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag słoniny
  • 15 dag kiełbasy
  • 250 ml rosołu
  • sól, pieprz, kminek, papryka mielona i przyprawa do zup do smaku

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w cząstki, włóż do wrzącej osolonej wody, gotuj 8-10 minut, odcedź. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Słoninę pokrój w paseczki, częściowo stop, włóż cebulę, podsmaż nie rumieniąc, połącz z ziemniakami, przyprawami oraz obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki kiełbasą. Przełóż do naczynia, zalej rosołem, upiecz w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryj, aby ziemniaki zarumieniły się.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów