Tapenada figowo-oliwna

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g suszonych fig
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czarnych oliwek z zalewie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól

Opis przygotowania

Figi sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do melaksera. Dodać do tego osączone z zalewy oliwki i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Wsypać do tego zioła prowansalskie, obrany i pokrojony drobno czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowana masę przełożyć do miski i odstawić na 20 minut do lodówki. Pastę podawać do chleba oraz potraw mięsnych.

0 komentarzy

Podobne przepisy