Piernik z bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5116
Piernik z bitą śmietaną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 10 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 5 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka miodu lipowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka gotowych przypraw do pierników
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta.
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej do posypania blachy
  • Wypełnienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolita masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić w poprzek. Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do tego cukier puder i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Ubitą pianą wysmarować jedną z przekrojonych część ciasta, a potem nakryć drugą częścią. Całość posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów