Racuchy z rodzynkami, masłem i syropem

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1185
Racuchy z rodzynkami, masłem i syropem
jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml syropu klonowego
  • 5 g rodzynek
  • 0,5 kostki masła
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłe mleko, po czym wsypać rodzynki i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Potem zmiksowane składniki nabrać chochelką, przelać stopniowo na rozgrzane 4 łyżki oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego masło pokrojone w kostkę, po czym wszystko zalać syropem klonowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy