Makaron w sosie pomidorowym z grzybami i brokułem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3362
Makaron w sosie pomidorowym z grzybami i brokułem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane z błon oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron.

Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowanego brokuła i niegotowaną oraz pokrojoną cienką w słomkę marchew.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów