Makaron w sosie pomidorowym z grzybami i brokułem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Makaron w sosie pomidorowym z grzybami i brokułem

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 30 g makaronu nitki
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane z błon oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron.
Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowanego brokuła i niegotowaną oraz pokrojoną cienką w słomkę marchew.

0 komentarzy

Podobne przepisy