Placki szpinakowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1776
Placki szpinakowe
fot. Chris Breeze / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szpinaku

Opis przygotowania:

Szpinak oraz paprykę umyć i osuszyć z wody. Szpinak pokroić na drobne kawałki, a paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego osuszony szpinak, wlać jogurt naturalny i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie placki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu zarumienienia się z obu stron, po czym przełożyć na talerz. Gorące placki wysmarować oliwą z oliwek i posypać pokrojoną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów