Sake domowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2403
Sake domowe
fot. Sarah_Ackerman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g grubej soli kamiennej
  • dowolne kwiaty do dekoracji
  • Na wino:
  • 8 l wody
  • 5 g rodzynek
  • 5 łyżek soku cytrynowego
  • 2 kg cukru
  • 1 kg ryżu ( jak do sushi)
  • Na rozczyn drożdżowy:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g szlachetnych drożdży winiarskich MALAGA + pożywka
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki.
Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże wraz z pożywką przesypać do kubka, dodać do tego 1 łyżkę cukru, po czym składniki zalać ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie 8 l wody przelać do dużego garnka, wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy, dodać pokrojone drobno rodzynki i całość zagotować. Podczas gotowania składniki mieszać drewnianą łyżką. Zagotowane ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie wsypać do tego opłukany ryż, wlać rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszać i całość przelać do butli na wino. Butlę zatkać korkiem z rurką odstawić w miejsce o stałej temperaturze 20 stopni. Wszystko trzymać przez około 6 tygodni, aż zakończy się fermentacja wina i butla przestanie bulgotać. Wtedy wszystko przecedzić dwukrotnie przez gazę i sam płyn przelać do butelek.
Podawać w małych buteleczkach, przyozdobioną dowolnym kwiatkiem i w pojemnikach z solą kamienną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy