Keczup domowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3004
Keczup domowy
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 jabłko Golden
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Opis przygotowania:

Pomidory oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Dodać do tego pieprz cayenne, wsypać cukier, sól, wlać ocet jabłkowy i razem gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Gotowane składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Ugotowane przetrzeć przez sito, po czym ponownie przełożyć do garnka i gotować na zmniejszonym ogniu do czasu uzyskania gęściejszej masy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Gotowy keczup można przelać do słoika i zakręcić lub podawać po przestudzeniu do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów