Pikle z kapusty

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pikle z kapusty

    Dodane przez: arek

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 3 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cukru
  • Na zalewę:
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować. Marchew zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion i pokroić (czerwona w cienkie plastry, a chili w krążki). Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć razem do miski, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 60 minut. Po tym czasie przełożyć je do słoików.
Przygotować zalewę: olej przelać do rondla i zmieszać z octem. Wsypać do tego cukier, sól, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gorącą zalewą zalać składniki w słoikach i zakręcić pokrywki. Zakręcone włożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.

0 komentarzy

Podobne przepisy