Chili Mac

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1927
Chili Mac
fot. WmJR / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 30 g makaronu pappardelle
  • 5 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz przecier pomidorowy. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać mielony kminek, paprykę chili, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowany wcześniej makaron na talerzu. Następnie całość posypać tartym serem cheddar i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 st. Piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Dodać do tego śmietanę kremówkę, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów