Idli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4672
Idli
fot. nickgraywfu / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka z białej ciecierzycy Urad Wash
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego mąkę z białej ciecierzycy i wlać niewielką ilość ciepłej wody. Dolewać więcej w zależności od tego, czy podczas wyrabiania ciasto zaczyna się lepić, czy jest jeszcze za suche. Z powyższych składników ugnieść ciasto, po czym uformować z niego ręcznie małe placki. Uformowane przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować przez 10 minut. Ugotowane ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

Idli robi sie z fermentowanego ryzu i Urid dal.

Podobne przepisy

Więcej przepisów