Mleczko z rumem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1728

Składniki:

  • 5 dag rodzynków
  • 40 ml rumu
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • 4 dag cukru pudru

Opis przygotowania:

Rodzynki opłucz, odsącz z wody, zalej rumem i pozostaw na 4 godziny do namoczenia. Mleko zagotuj i wystudź, wymieszaj z jajkami i cukrem, dokładnie roztrzep trzepaczką, dodaj rodzynki, wymieszaj. Przygotowaną masę nalej do filiżanek, przykryj pergaminem i gotuj w kąpieli wodnej 30-40 minut pod przykryciem w temperaturze 80-85 stopni C. Ugotowane mleczko wyjmij z wody i wystudź pod przykryciem. Podawaj wyjęte z filiżanek i udekorowane bitą śmietaną.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy