Pita z kurczakiem, serem, fasolą i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2192
Pita z kurczakiem, serem, fasolą i awokado
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 20 g twarogu koziego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 chlebki pita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chlebki pita namoczyć ciepłą woda, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron po 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Fasolę osączyć z zalewy, rozgnieść na miazgę łyżką i wymieszać z pokrojonym awokado. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Potem dodać do tego wymieszane wcześniej składniki, doprawić do smaku przyprawami i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na pitę. Całość przełożyć twarogiem kozim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów