Semla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2632
Semla
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 120 roztopionego masła
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • Na masę migdałową:
  • 300 g mielonych migdałów
  • 20 ml syropu klonowego
  • 3 białka jajek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Na bita śmietanę:
  • 200 mi śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i kardamonu. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelać je do wymieszanej mąki. Następnie wlać do tego rozpuszczone masło, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ma 40 minut w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie małe bułeczki, po czym przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągną, przestudzić, przeciąć w górnej części ostrym nożem i wydrążyć środki.

Przygotować masę migdałową: białka jajek przełożyć do miski. Wsypać do nich mielone migdały, cukier puder, wlać sok cytrynowy, syrop klonowy i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę przełożyć do wydrążonych bułek.

Przygotować bitą śmietanę: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć do szprycy, po czym wycisnąć na masę migdałową.

Wszystko nakryć przekrojoną górną częścią bułki i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)