Bajaderki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1632
Bajaderki
fot.

Składniki:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 125 g masła
  • 90 g kruchych ciastek bez nadzienia (herbatniki)
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 10 g rodzynek
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki kremu orzechowego (Nutella)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciastka pokruszyć na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla i zagotować razem z masłem, cukrem oraz kakao i lekko przestudzić. Następnie dodać do niego pokruszone ciastka, dżem z czarnej porzeczki, Nutellę, dodać sparzone rodzynki, wlać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników ugnieść ręcznie kule i obtoczyć je w części tłuczonych orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych (pozostałą część pozostawić do posypania na samym końcu). Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut, po czym wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać tylko górę schłodzonych bajaderek, po czym posypać je pozostawioną częścią orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych.

0 komenatrzy