Penne z majonezem, awokado i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1117
Penne z majonezem, awokado i krewetkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 25 g mrożonych krewetek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna do dekoracji
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na drobne kawałki i połączyć z pokrojonym awokado. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych składników. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać do całości. Do powyższych składników dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na szpinak. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem pokroić w cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu do dodać do potrawy. Całość udekorować pokrojona cytryną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy