Befsztyk w sosie winnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1998
Befsztyk w sosie winnym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Na sos winny:
  • 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę pietruszki umyć i osaczyć z wody. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, potem oprószyć je pieprzem, solą, tymiankiem i smażyć na dużym ogniu przez 1,5 minuty.

Przygotować sos winny: zmniejszyć ogień na średni, wlać wino czerwone do smażonego mięsa i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki, wlać śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów