Pulpety mięsno-rybne z kapustą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g wędzonych udek z kurczaka
  • 200 g wędzonej makreli
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować, po czym wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 5 minut. Potem odcedzić, zalać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dodać połowę pokrojonej cebuli (resztę pozostawić do mięsa z rybą), po czym doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Czerstwy chleb pozbawić skórek, namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć ręcznie. Kurczaka wędzonego oraz rybę pozbawić kości, ości i razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone składniki połączyć z odciśniętym chlebem, następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać pozostałą cebulę i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki, a potem wrzucić je do 1 l gotowanej wody. Gotować przez 2 minuty na dużym ogniu, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na kapustę. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy