Syrniki

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g białego sera twarogowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Jajka wbić do miski i rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Do roztartych składników wsypać mąkę, sól, dodać ser twarogowy i całość utrzeć na jednolitą masę. Z utartej masy uformować ręcznie małe kotleciki, a potem włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kiedy trochę przestygną, palcem zrobić w środku wgniecenie, wsypać do tego pozostały cukier i polać śmietaną kremówką.

2 komentarze

odpowiedz

Łatwe, szybko się robi, a wychodzi naprawdę pyszne :)

odpowiedz

Syrniki są przepyszne! Świetny przepis, wychodzą z niego naprawdę dobre placuszki. Ja nie formuje kotlecików (za dużo problemów, bo ciasto ma dość płynną konsystencję i raczej czepia się rąk) tylko kładę łyżką na patelnię jak racuchy. Niebo w gębie:) polecam każdemu. Wbrew pozorom nie są wcale tłuste: masa nie wpija tłuszczu, nie mam potrzeby dolewania go na patelnię podczas smażenia. Idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.