Wołowina w sosie czosnkowo-cebulowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2000
Wołowina w sosie czosnkowo-cebulowym
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 4 dymki
  • 2 łyżki bułki tartej

Opis przygotowania:

Wołowiną umyć, podzielić na porcie, oprószyć szczyptą soli i przełożyć do rondla. Następnie zalać ją woda tak, aby nie wystawała, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Potem dodać do tego obrany i pokrojony na kawałki czosnek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, smażyć prze kolejną minutę, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowane wcześniej mięso.

Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów