Danie marynarskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1654
Danie marynarskie
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych filetów z flądry
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 kukurydze
  • 2 marchewki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zielona cukinia
  • 1 łyżka przypraw do ryb
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, rybę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w cienką słomkę, potem wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Cukinię pokroić w cienkie plastry, marchew w podłużną słomkę, po czym pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do usmażonych frytek. Kukurydzę połamać na kawałki, włożyć do rondla z 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć solą i lekko przyrumienić. Gotową dodać do pozostałych składników. Filety z flądry rozmrozić, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ryb, po czym przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do całości. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a następnie miąższ rozdrobnić widelcem na drobna miazgę. Do rozdrobnionego awokado dodać przepuszczony przez praskę czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko polać jogurtem naturalnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów